Miten saat asioita aikaan polttamatta itseäsi loppuun? [ES 1]
Nov 09, 2023Ensimmäisessä postauksessa kerron mistä nimi ”Elämän Superkompensaatio” tulee ja miten käytän tätä lähestymistapaa omassa elämässä?
Tämän metodin avulla voi saada asioita aikaiseksi niin duunissa kuin vapaa-ajalla polttamatta kuitenkaan itseään loppuun.
Mahdollisesti olet kuullut ”superkompensaaatio” -termin aikaisemmin. Se tulee urheilumaailmasta. Käyn sen lyhyesti läpi.
Superkompensaatio treeneissä
Toisin kun usein luullaan, kehitys ei tapahdu harjoituksen aikana, vaan sitä ollaan treenin jälkeen huonommassa kunnossa kuin ennen harjoitusta.
Liikuntasuoritus kuluttaa aina meidän voimavaroja. Se kuinka paljon, riippuu treenin tehosta ja kestosta. Kehoon syntyy joka tapauksessa vaurioita ja palautumisen aikana on tarkoitus korjata ne.
Superkompensaatio eli ylikorjaus tarkoittaa sitä, että elimistö pyrkii treenin jälkeen palauttamaan tilanteen ennalleen ja tarkemmin yli treeniä edeltävän tason. Näin käyrä nousee lähtötasoa korkeammalle ja kunto kasvaa. Kuten tässä tämä linja kuvassa.
Tämä efekti tapahtuu kunhan palautumista on kunnioitettu, nukuttu hyvin ja saatu ravinnosta tarvittavia asioita.
Jotta kunto nousisi entisestään on meidän toistettava sama kaava uudestaan eli on uuden treenin ja palautumistoimien aika. Tällä tavalla jatkettaessa kunto on lähtötasoaan kerta toisensa jälkeen korkeampi ja kehitystä tapahtuu.
Jos puolestaan harjoitusten välinen aika on liian lyhyt palautumiseen nähden, tapahtuu näin:
Tämä kehityskäyrä vie helposti ylikuntoon tai pikemminkin alipalautumistilaan.
No mitä sitten ”Elämän Superkompensaatio” tarkoittaa?
Ihan normaalissa elämässä voidaan käyttää tätä samaa lähestymistapaa.
Aina kun sinulla tulee kuormitusta elämässä, niin siitä täytyy palautua ja vahvistua.
Eli jokaisen kuormituksen jälkeen tarvitaan oma palautumisjakso, muuten mr. burnout kolkuttelee ovella.
Nykyään monilla kuormitusta on todella paljon, mutta palautumista liian vähän. Sen takia on niin paljon uupumusta ja muita haasteita mielenterveyden kanssa.
Hetkittäistä kuormitusta ei tarvitse välttää vain päinvastoin. Joskus joutuu venymään jopa voimiensa äärirajoille, mutta kun kuormitusta seuraa riittävä palautuminen riittävän ajoissa, ihminen kehittyy ja hänen voimavarojensa rajat nousevat korkeammalle. Tärkeintä on löytää itselleen sopiva rytmi rasituksen ja palautumisen välillä.
Miten tätä Elämän Superkompensaatio ajatusta voi hyödyntää käytännössä?
Tämän metodin avulla sain 3 viikon aikana lähes nollista pystyyn:
1. Omat verkkosivut
Kuten tiedät, jo pelkästään tähän menee usein monta kuukautta aikaa. Ja kuinka usein IT-projektit edes valmistuvat ajallaan? ;)
2. Uuden verkkokurssin
Kuvasin yli 20 kpl hyödyllistä videota valmennukseen.
3. Viikkokirjeen
Rakensin koko systeemin + kirjoitin ensimmäisen sähköpostisarjan.
---
Tässä ei ole tarkoitus kerskailla omilla saavutuksillaan, vaan näyttää miten jo hyvin lyhyessä ajassa voi saada isoja asioita aikaan menemättä edes äärirajoille.
Moni ihminen kuitenkin haluaa saada elämässä isoja asioita aikaan. On se sitten jonkun pitkäaikaisemman unelman toteuttaminen tai vaikka uuden yrityksen aloittaminen.
Nämä kaikki vaativat voimavaroja.
Jos sinulla ei ole selkeää suunnitelmaa ja menetelmää, niin fiksu palautuminen saattaa unohtua kokonaisuudesta. Se johtaa siihen, että teet ympäripyöreitä päiviä ja törmäät seinään. Jos olet lukenut minun tarinan yrittäjyyden alkutaipaleelta, niin ymmärrät hyvin, että siinä voi käydä helposti näin. Jos et ole, niin voit lukea sen tilaamalla viikkokirjeen tästä.
Mutta palataanpa siihen, miten hyödynsin ”Elämän Superkompensaatio -metodia tämän 3 viikon projektin aikana?
Tämän voi jakaa 3 eri vaiheeseen:
- Mitä tapahtui ennen projektia?
- Mitä tapahtui projektin aikana?
- Mitä tapahtui projektin jälkeen?
Ennen projektia
Ennen projektin aloittamista pidin pidemmän viikonloppuvapaan, jolloin latasin akkuja. En tehnyt mitään aivoja kuormittavaa tekemistä (kuten äänikirjojen kuuntelemista, somessa roikkumista jne). Vietin paljon aikaa perheen kanssa ja treenasin.
Projektin aikana
Vaikka kyseessä on suhteellisen tiukka 3 viikon jakso, niin myös sen sisällä on hyvä ottaa huomioon sopiva suhde rasituksen ja palautumisen välillä.
Ei ole järkevää tehdä yhtenä päivänä 12 tuntia hommia. Sen jälkeen seuraavana päivänä luovuus ja tehokkuus laskevat 100% varmuudella.
Miten Elämän Superkompensaatio -metodi toteutui työpäivän aikana:
- Tein töitä vain noin 6-7 tuntia päivässä. Mutta tämä kaikki hyvällä fokuksella.
- Käytin Pomodoro-tekniikka soveltaen. On tärkeä välttää liian pitkiä työjaksoja kerrallaan.
- Taukojen aikana tein jotain vastapainoa koneella työskentelylle.
- Työpäivän päätteksi tein seuraavan päivän suunnitelman ja suljin koneen.
- Illalla pyrin tekemään jotain sellaista, mikä sai ajatukset muualle.
Projektin aikana muut elämän osa-alueet oli pakko olla ns ”ylläpito-tilassa”. Esim. treenien osalta tein vain sen verran kun oli tarpeen. Kehittävän harjoittelun aika ei ollut nyt.
Projektin jälkeen
Otin huomioon sen asian, että tämän 3 viikkoisen jälkeen tarvitsen taas uuden lyhyen palautumisjakson. En voi juosta jatkuvasti maratonia sprinttivauhtia. Siinä ei yleensä hyvin käy.
Kuten huomaat, tässä toteutui hyvä rytmi rasituksen ja palautumisen suhteen niin työpäivän aikana kuin myös työviikon aikana. Lisäksi huomioin projektia edeltävän ja jälkeisen ajan.
Lopuksi:
Fiksua palautumista voi hyvin olla keskellä kiireisintä työperiodiakin. Jos ei kuitenkaan suunnittele palautumista etukäteen eikä tiedä itselleen parhaiten toimivia palautumiskeinoja, niin kuluttaa omat voimavarat aika nopeasti loppuun.
Kaasun ja jarrun välille ei ole tarkoitus löytää täydellistä tasapainoa. Joskus saa painaa välillä kaasua oikein kunnolla, kunhan välillä muistaa myös hidastaa.
Muuten se johtaa vääjäämättä seuraaviin ongelmiin: unettomuuteen, keskittymiskyvyn heikkenemiseen, muistiongelmiin, ahdistukseen, masennukseen....
Huolehdi riittävästä palautumisesta ja muista ”Elämän Superkompensaatio” -periaate.
Näin saat asioita aikaan ja kehityt ihmisenä kuluttamatta kaikkia voimavaroja.